3.6.2020 päivitetyt ohjeet lomautetuille Pilkingtonilaisille

6.5.2020

Työttömyyskassojen tulkinta määräaikaisen työttömyysturvalain omavastuupäivistä

Riittää, että ensimmäinen omavastuun päivä on ollut viimeistään 6.7.2020 ja loputkin päivät voidaan maksaa, vaikka ne olisivat ajalla 7.7.2020 tai myöhemmin.

Omavastuupäivien ei tarvitse olla 8 viikon sisällä.


Miten haen päivärahaa?


TE-toimisto

Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä TE-palvelujen ”Oma Asiointi” palveluissa työttömäksi työnhakijaksi. (Huom! Ilmottautua voit siis heti, kun saat lomautuslapun) Sähköisessä asioinnissa tunnistaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Hae kokoaikatyötä! Toinen tärkeä kohta: Jatka työnhakua!

Sivulla, missä ilmoitat lomautusjaksot, laita lisätietoihin seuraava teksti: Lomautus toteutetaan siten, että aikavälillä 1.4.2020 - 31.8.2020 lomautuspäiviä kertyy enintään 90 päivää. 

Täydennä TE-palvelujen sivuille uudet lomautusjaksosi, jos lomautusjaksoja tulee lisää.

TE-toimisto lähettää työvoimapoliittisen lausunnon työttömyyskassaan. Tvp-lausunto on työttömyyskassalle edellytys, jota ilman kassa ei ansiopäivärahaa maksa.

Teollisuuden työttömyyskassa

Hae ansiopäivärahaa jälkikäteen neljän kalenteriviikon tai kalenterikuukauden jaksoissa. Ensimmäisen hakemuksen voit täyttää jo kahden viikon jaksolta. Aloita hakemuksen teko aina maanantaista. Esim. olet perjantain lomautettuna, niin ma-to töissä, pe työtön ja la-su vapaa. (Kun teet hakemuksen,  päätä jakso aina sunnuntaihin ja kuukausijaksotuksella ensimmäisestä päivästä kuukauden viimeiseen päivään)

Täytä hakemus Teollisuusliiton sivuilla eAsioinnissa. Voit toimittaa siellä myös tarvittavat liitteet.

Päivärahahakemus on mahdollista täyttää myös paperisena. Jos toimitat hakemuksen postitse, osoite on Teollisuuden työttömyyskassa, PL 116, 00531 Helsinki.


Lähetä ensimmäisen hakemuksesi liitteenä työttömyyskassaan

Palkkatodistus 

Pilkingtonilla työnantaja lähettää suoraan työttömyyskassaan palkkatodistuksen.

Jos teet lomautusten välillä työtä, ei työttömyyskassaan tarvitse lähettää väliajoilta palkkalaskelmia. Siinä vaiheessa kassa käyttää tulorekisterin tietoja. Älä kuitenkaan lähetä kassaan hakemusta, jossa olet koko neljän viikon jakson töissä. Ruuhkauttaa vain turhaan kassaa hakemuksella, jossa ei ole maksupäiviä.

Lomautusilmoitus

Toimita lomautuksen alkaessa lomautusilmoitus hakemuksen liitteenä. Kassaan toimitat siis vain sen ensimmäisen lomautusilmoituksen, jossa on lisätiedoissa " Lomautukset toteutetaan siten, että aikavälillä 1.4-31.8.2020 lomautuspäiviä kertyy enintään 90". Jatkolomautuslappuja ei tarvitse kassaan toimittaa, muistakaa kuitenkin viedä TE-palvelujen oma asioinnin kautta lisälomautusjaksot työnhakutietoihin.  Pilkingtonin lomautetut joutuvat toimittamaan kassaan vain lomautusilmoituksen, ellet sitten toimita myös muutosverokorttia.

Verokortti 

Työttömyyskassa saa suoraan verottajalta verokortin tiedot. Suosittelemme hakemaan etuuden maksua varten muutosverokortin, jolloin ennakonpidätys toimitetaan sen tietojen mukaisesti. HUOM! Palkkaverokorttia käytettäessä ennakonpidätys on aina vähintään 25 %. Eli kannattaa toimittaa muutosverokortti. (Tällä hetkellä on tietysti todella vaikea arvioida tuloja, koska emme tiedä kuinka paljon lomautuksia tulee)


Pilkingtonilaiset!  Aina voi tulla pääluottamusmiehen koppiin ja voimme hoitaa yhdessä kaikki työnhakuun ja työttömyyskassan asiointiin liittyvät asiat. Mukaan lomautusilmoitus ja verkkopankkitunnukset!


Kaikille tsemppiä ja jaksamista! 

Terveisin pääluottamusmies Sari Uusivirta Pilkington Tampere

sari.uusivirta@fi.nsg.com  puh.050-9129162